Gruodžio 11, 2014
Žiemos priešas: kur gaunamas vitaminas C pats naudingiausias
Deimantė Rapalytė, sveikogyvenimobudas.blogspot.co.uk
Daugiau nei kitiems, vitamino C reikia rūkaliams. © Flickr nuotr.

Vitaminas C yra vienas iš svarbiausių vitaminų, padedančių stiprinti imunitetą ir užkirsti kelią įvairioms ligoms. Vitaminas C turi antioksidacinių savybių, kurios kovoja su laisvaisiais radikalais. Esant šio vitamino trūkumui, organizmas nusilpsta, prasideda virškinimo sutrikimai, gali kraujuoti dantenos ir netgi išsivystyti mažakraujystė, nes vitaminas C padeda organizmui įsisavinti geležį.

Vitaminas C stimuliuoja odai svarbaus kolageno gamybą. Kolagenas yra pagrindinis struktūrinis odos proteinas. Vitaminas C taip pat padeda pašalinti laisvuosius radikalus, kurie gaminasi rūkant, deginantis saulėje ir, be to, yra pašalinis medžiagų apykaitos proceso produktas. Laisvieji radikalai skatina priešlaikinį odos senėjimą.

Geriausia vitamino C kuo daugiau gauti iš natūralių produktų. Daugiausiai vitamino C yra kiviuose, ananasuose, erškėtuogėse, šaltalankio uogose, juoduosiuose serbentuose, saldžiuosiuose pipiruose, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose, Briuselio kopūstuose, žaliose ropėse, žemuogėse, braškėse.  Citrusiniuose vaisiuose ir svarainiuose yra daug ypač veiklios vitamino C formos, kurios nėra kituose augaluose.

Flickr nuotr. Flickr nuotr.

Nesiskirti su citrina ar kitais išvardintais vaisiais ir daržovėmis ypač turėtų rūkantieji. Būtina žinoti, kad rūkaliai pasisavina tik 60 proc. gaunamo vitamino C, nes šis vitaminas dalyvauja kenksmingų medžiagų pašalinimo procese. Surūkius vieną cigaretę organizmas netenka 25mg vitamino C!

Per parą žmogui reikia apie 50-100 mg per parą vitamino C. Jo poreikiai priklauso nuo organizmą veikiančių aplinkos sąlygų, sveikatos būklės. Be to, didesnių dozių prireiks itin daug streso sukeliančiose situacijose, nes būtent tada organizamas suvartoja daugiau vitamino C nei įprasta.

50 g paprikos turi 95 mg vitamino C. Kiti produktai, tokie kaip apelsinai, kiviai, brokoliai, briuselio kopūstai ir melionai neatsilieka vitamino C turtingumu. Suvalgę kelias porcijas šių maisto produktų per dieną būsite užtikrinti, kad gaunate pakankamai vitamino C.

Jeigu nevartojate pakankamai vitaminingų maisto produktų, tada vitamino C galite gauti iš papildų, tik visuomet atkreipkite dėmėsį, kad jie būtų natūralūs, pagaminti iš uogų ar vaisių, o ne sintetiniai, kaip askorbo rūgštis.

Raktažodžiai: Deimantė Rapalytėimunitetasvitaminas C

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai