Birželio 29, 2018
Tarp nusipelniusių 100 Lietuvos moterų - ir karjeros aukštumų pasiekusios Anglijos lietuvės

Atskleistas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui švęsti skirtas šimtukas – jame lietuvės, kuriomis šalies žmonės aplink pasaulį didžiuojasi už talentą, kūrybą, pasiekimus ir prasmingą pilietišką veiklą. Sąraše – ir žinomos, įvertintos moterys, ir išskirtinės, profesiškai drąsios, inovatoriškos jauniosios kartos profesionalės ir menininkės – dirbančios Lietuvoje ir už jos ribų.

Daugiau nei tūkstančio nominacijų pagrindu parengtame „100 Lietuvos moterų” sąraše – savo veikla įvertinimo nusipelniusios moterys – LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė, tarptautinį pripažinimą pelniusi pianistė Mūza Rubackytė, pasaulinio garso operos solistė Violeta Urmana, antropologė prof. Birutė Galdikas, aštuoniolikos leidimų sulaukusio bestselerio, istorinio romano „Silva rerum“ autorė  Kristina Sabaliauskaitė ir kitos žymios moterys.

Į šimtuką, kurį galima rasti http://www.womenat.com/, įtrauktos ir Lietuvoje mažiau žinomos talentingos moterys – Niujorke įsikūrusios keliautoja–fotografė Nijolė Kudirka ir vizualaus šiuolaikinio meno kūrėja Daina Mattis, Šveicarijos finansų sektoriuje dirbanti dirbtinio intelekto ekspertė Violeta Vogel, Didžiosios Britanijos De Montfort universiteto mokslininkė imunologė Dr. Rūta Furmonavičienė, Vašingtone gyvenanti energetikos saugumo analitikė Dr. Agnia Grigas.

„Džiaugiamės, kad pavyko pasiekti ir vieną svarbiausių projekto tikslų – atrasti savo darbais Lietuvą garsinančias moteris, kurios nebūtinai yra jau žinomos plačiajai visuomenei. Tai pavyko tik todėl, kad nominacijų sulaukėme iš viso pasaulio“, – sakė projekto vadovė Evelina Kurgonaitė. „Tarp Vilniaus, Briuselio ir Londono veikianti projeko komanda taip pat siekė prisidėti prie tiltų, jungiančių Lietuvoje gyvenančius ir pasaulio lietuvius, stiprinimo.“

Pasak projekto vadovės, tarp nominančių – moterys, kuriančios ar dirbančios Niujorke, Čikagoje ir kituose JAV kraštuose bei Kanadoje, Londone ir kitose Europos sostinėse, taip pat Dubajuje, Malaizijoje, Kinijoje ir Australijoje. Profesinės veiklos spektras irgi platus – įvairių sričių mokslininkės, verslininkės, profesinių aukštumų tarptautinėse korporacijose ir organizacijose (NATO, JT, ES) pasiekusios moterys. „100 Lietuvos moterų“ sąrašu siekta atspindėti šią įvairovę.

Šimtuke – moterys, akyvios Meno ir kultūros, Mokslo, išradimų ir inovacijų, Valstybės valdymo, atstovavimo ir gynybos, Pilietinės visuomenės bei Verslo srityse.

Seniai laukta iniciatyva

„Projektas „100 Lietuvos moterų“ – seniai lauktas ir labai prasmingas,“ – džiaugėsi „Meno ir kultūros“ kategorijoje nominuota režisierė Dalia Ibelhauptaitė. „Lietuva turi nepaprastai daug rimtai dirbančių, įspūdingas karjeras turinčių ir daug pasiekusių – ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje plotmėje – moterų,“ sakė režisierė

„Esame įpratę dažniau kalbėti apie „viešas“ moteris – pramogų pasaulio atstoves, kasdienines TV ekranų ir žurnalų puslapių herojes, mėgstame jas vadinti „žvaigždėmis“ ar „elitu“. Tačiau meno, mokslo ar verslo srityse daug pasiekusios moterys viešai matomos kur kas rečiau,“ – tęsė D. Ibelhauptaitė. „Šis projektas atskleidžia galimybę išgirsti apie tas moteris, kurių galbūt anksčiau nežinojome.“

Verslininkė, programuotoja, Londono vertimo bendrovių „Today Translations“ įkūrėja ir vadovė Jurga Žilinskienė mano, kad šis projektas yra „labai svarbus, ne tik minint Lietuvos šimtmetį, tačiau ir įkvepia, motyvuoja mūsų ateities kartą.”

„Džiaugiuosi, kad atsirado žmonių, kurie nepamiršo įvertinti ir užsienyje dirbančių lietuvių. Mums šis įvertinimas yra labai svarbus,“ sakė į šimtuką „Verslo“ kategorijoje įtraukta J. Žilinskienė.

„Manau, kad projektas siunčia labai svarbią žinią visoms moterims – aplinkinių palaikymas yra vienas iš bet kurios veiklos sėkmės elementų,“ įžvalgomis dalinosi Rūta Klimašauskienė, socialinių mokslų daktarė, įmonių praktikoje diegianti neuromokslo tyrimais paremtą inovatyvią personalo valdymo metodiką.

„Tikiuosi, kad iniciatyva neliks vienintelis kometos pasirodymas, o taps tradicija,” viliasi Violeta Vogel.

Pastangos išsaugoti, ką esame pasiekę

Ambasadorė, Nuolatinė Lietuvos atstovė Europos Sąjungoje,  dr. Jovita Neliupšienė, sąraše „100 Lietuvos moterų” įvertinta už Lietuvos atstovavimą tarptautinėse organizacijose, pabrėžė: „Kai aplink mus tiek iššūkių, reikia dar didesnių pastangų išsaugoti tai, ką esame pasiekę. Esame laisvi, esame saugūs, esame europiečiai. Bet nei viena iš šių vertybių nėra duotybė. Gera dirbti kartu su kolegomis Lietuvoje ir Briuselyje, prisidedant prie šių vertybių puoselėjimo.“

Projekto komanda šia iniciatyva siekė prisidėti prie Lietuvos žmonių garsinimo užsienyje bei ryšių tarp lietuvių visame pasaulyje stiprinimo, taip pat bendradarbiauti su diaspora ir įtraukti pasaulio lietuvius į įvairias veiklas.

Pirmoji projektą vykdančios sparčiai augančios tarptautinės platformos „Women At” (W@) bendruomenė Briuselyje buvo įkurta, siekiant prisidėti prie įvairių profesijų lietuvių garsinimo ir telkimo jų profesinių žinių ir veiklos pagrindu.

„Man dainuoja širdis – ir ne tik todėl, kad šio projekto dėka atradau tiek įspūdingų moterų, bet ir todėl, kad prie šios nekomercinės, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtos iniciatyvos įgyvendinimo savanoriškais pagrindais prisidėjo tiek puikių žmonių, su kuriais buvo įdomu ir smagu dirbti,“ džiaugėsi projekto organizatorė E. Kurgonaitė. „Esu ypač dėkinga aplink Europą išsibarsčiusiai komandai, sutelkusiai įvairias profesinias žinias ir patirtį, vienas kitą papildant, bendram tikslui, ir žinoma, komisijai, kuriai teko sunkiausias – atrankos darbas.“

„100 Lietuvos moterų” projektą vykdo  tarptautinė platforma „Women At” (W@), kartu su Pasaulio Lietuvių Bendruomene (PLB) ir Global Lithuanian Leaders (GLL). Prie projekto taip pat prisidėjo mentorystės programos „Woman Go Tech“ komanda, Pasaulio lietuvių jaunimo Sąjungai (PLJS) ir asociacija „Lyderė”.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai