Sausio 11, 2018
Sausis Londone. 8 idėjos įkvepiančiai metų pradžiai
MONIKA VLAGERYTĖ

Dar nešiojamės truputį šventinio nuovargio, gyvename lengva nostalgija praūžusiems vakarams, susimąstome apie bėgantį laiką, o galbūt svajojame apie šiek tiek ramesnes, sveikesnes savo versijas. Rodos, esame karta žmonių, kurie patikėjo idėja, jog jeigu būsime nuolat užsiėmę, bėgsime - visur ir visada - jausimės įvertinti, patikėję savo reikalingumu kitiems ir tuo pačiu sau.  Tačiau Naujųjų metų pradžioje leiskime sau: atsipūsti, sulėtinti lėkimą, apmąstyti ateities planus ir pasimėgauti dalykais, ritualais, kuriuos vertiname. Arba susikurkime naujus.  

2018-ieji žada nepaprastai įdomią pradžią su gausybe renginių, jaukių vakarų kino salėse,  vyno taurės pakeitimu į „virgin“ kokteilį, o galbūt ir šokiais pop-up vakarėlyje. Visiems - pagal poreikius. Menas, muzika, maistas, pasivaikščiojimai po urbanistines miesto džiungles, įvairiausios dirbtuvės  - šiame mieste visi randa vietą sau.

1. Išpirkti nuodėmių į „Redemption“ barą

© Redemption Bar. © Redemption Bar.

Sakoma, jog žmogus geriausiai jaučiasi, kai vyrauja vidinis balansas - tiek fizinis, tiek dvasinis. Turbūt dažnam iš mūsų, po praūžusių švenčių, norisi visko šiek tiek saikingiau, lengviau. Dar vis pabundame vėliau nei reikėtų ir nenoriai taikomės su oro išdaigomis - dar galutinai negrįžome į visa apimančią žiemą. Žiemą po didžiųjų metų švenčių.

Visai neseniai, kai po vieno iš vakarėlių maratono, atsisakiau eiti su drauge pietų, jog išvengčiau eilinės vyno taurės, ji mane pasikvietė „išpirkti savo nuodėmių“ į „Redemption“ barą. Šio baro koncepcija yra paprasta - jokio alkoholio, cukraus ir miltų; dauguma patiekalų pritaikyti ne tik vegetarams, bet ir veganams. Iš pat pradžių ši idėja mažai tesužavėjo, bet draugė buvo atkakli ir galiausiai įkalbėjo. Pasakojo, jog baro įkūrėjos ne viename savo interviu yra juokavusios, kad žmogui pats sunkiausias sprendimas  yra ateiti į šią vietą. Tačiau tai padarius - nebegalima padaryti nei vieno blogo sprendimo nei savo paties, nei planetos atžvilgiu. Jų šūkis: „spoil yourself without spoiling yourself“ - lepink save nekenkdamas sau. Panašu, jog konceptas veikia tiek jaunimo, tiek šiek tiek alternatyvesnio, sveikesnio maisto bei gėrimų, pasiilgusių žmonių tarpe. Jau galima rasti net du „Redemption“ barus: vieną Notting Hill, kitą Shoreditch rajonuose. 

Kažkas atsiliepimuose šią vietą pavadino gerų intencijų šventove. Ir visiškai pelnytai. Nors žiūrėdama į gėrimų meniu inertiškai ieškojau vyno taurės, tačiau savo darbą puikiai išmanančiam personalui supažindinus su jų nealkoholiniais kokteiliais - laukiau „virgin“ gėrimo. Po skonio receptorių šokį sukėlusios „Frocoritos“: kokoso vandens, laimo ir beržų sirupo „margaritos“, dar poros inovatyvių nealkoholinių kokteilių sesijos, ir neapkraunančių, puikiai subalansuotus skonius transliuojančių, jackfruit (liet. stambusis duonmedis) ir kokosų pieno kario pietų - išėjome su fantastišku lengvumo pojūčiu. Kitą rytą atsikėlusi dėkojau ir sau, ir „Redemption“ - laukė diena be maudžiančios galvos.

Naujųjų metų rezoliucijose bus įrašytas dažnesnis pasimatymas su „Redemption“ - kitą rytą jau laukė pačios susiplaktas, vitaminų kupinas kokteilis. Ar ilgam - nežinau. Bet kokiu atveju - į sveikatą!

Adresas: 6 Chepstow Road, Notting Hill, ​W2 5BH ir 320 Old Street, Shoreditch, ​EC1V 9DR. Laikas: Antradienis - Penktadienis: 12.00 - 22:30; Šeštadienis: 10.00 - 22.30; Sekmadienis: 10.00 - 17.00. More info: www.redemptionbar.co.uk.

2. Londono paslaptingieji 1920-ųjų pop-up vakarėliai

Nuotrauka: Clayton Hartley. Nuotrauka: Clayton Hartley.

Niekada nemiegančiame mieste, įsisukę į nenumaldomą laiko sprintą, ne visi turėjome laiko ar galimybių paminėti šventes taip, kaip norėtųsi. Tad jeigu švenčių maratonas buvo ne itin siautulingas, o galbūt norisi išsklaidyti pošventinį slogumo jausmą, kuris pažįstamas ne vienam - „The Candlelight Club“ kviečia pasinerti į 1920-ųjų speakeasy (liet. „nekalbėk garsiai“) dvasią.

Prohibicijos laikus atkartojantis vakarėlis, kurio tikslią lokaciją bei slaptažodį (be kurio nepateksite į vidų) sužinosite tik likus porai dienų iki renginio - pasitinka šimtų žvakių šviesoje. Ir tik jų. Vos vieną ar du kartus per mėnesį. Tad kažkur užtikusi šio pop-up’o nuotraukas, pirkau bilietus ir rezgiau pasimatymo idėjas. Nors ir neplanuotai, bilietai pasitaikė Valentino dienai. Ironiška, bet, pasirodo - romantika turi tendenciją pati tave pasivyti.

Vien pasiruošimas šiam vakarui suteikė nemažą dalį paties malonumo: paieškos retro suknelės, ilgų, juodų pirštinių, tuo laikotarpiu populiaraus cigaretės kandiklio bei plaukų aksesuarų. Kažkas labai žavaus visame tame laukime, savotiškame žaidime. Elegantiškas kokteilių meniu, putojantis vynas ir, jei panorėsite, gardi vakarienė, skambant gyvai džiazo melodijai - sukuria neabejotinai unikalią, bet neįpareigojančią atmosferą. Nors teko lankytis ne viename speakeasy vakarėlyje, tačiau šis autentiškai atkurtas vakaras - stiprus favoritas, instinktyviai, per akimirksnį, įtraukęs į savo žaidimą. Pasipuošus vintažine flapper stiliaus suknele, pasidažius gaivališkai raudonai lūpas ir įsielektrinus atmosferai - itin lengva pamiršti už durų paliktą pasaulį. Ir bent vakarui atsiduoti teatrališkumui, visą kūną užliejančiai muzikai ir lengvam siautuliui. Likome tik mes, retro stiliaus taurėse dūkstantys šampano burbulai ir šokis. O daugiau viskas - ten, už durų.

Ar tai būtų pasimatymas, girls night out vakaras, ar netgi alternatyvus vakaro praleidimas su draugų kompanija.

Bilietai: nuo £25. Vieta: pranešama elektroniniu laišku likus porai dienų. Laikas: penktadieniais, šeštadieniais nuo 19 iki 12val. Aprangos kodas: XX amžiaus 3-iojo dešimtmečio mada, vintažas, Great Gatsby. Daugiau info: www.thecandlelightclub.com.

3. Peggy Porschen Parlour: rožinė dangiškų desertų karalystė

Nuotrauka: Karolina Valeikaitė/Instagram: @outsideboxx.
Nuotrauka: Karolina Valeikaitė/Instagram: @outsideboxx.

Turbūt vieni atviriausių pokalbių Londone vyksta susėdus prie afternoon tea (liet. popiečio arbata) puodelio. Kai gali sustoti, neskubėti, mėgautis minutės tingumu. Prabėgus šventiniam periodui, pamažu grįžtant išsiilgtai harmonijai - pats laikas lėtiems pasimatymams su draugėmis. Ypač, jei tai vyksta jaukioje, pastelinėse rožinėse spalvose paskendusioje, kavinėje Belgrave rajone. Ne tik Kate Moss, Gwyneth Paltrow, bet ir pati Madonna neliko abejinga Peggy Porchen sukurtiems desertams.

„Peggy Porchen Parlour“ - vieta, kurioje praleista ne viena valanda dalinantis istorijomis, stebint praeinančius žmones ir mėgaujantis cupcakes, kurie lyg ir per gražūs, per tobuli, jog būtų suvalgyti. Tikėtina, kad nuotraukas darytas joje esate matę - tai Londono kavinių sensacija Instagram’e. Pati Peggy rekomenduoja paragauti jos žymiojo juodojo šokolado ir „Griottine“ vyšnių „Black Forest“ pyragėlio. Žinoma, su puodeliu karamelinės arbatos, kurioje savo rožinį šokį šoka rožių žiedlapiai. Galbūt net atsisėdus prie mažutėlaičio rožinio, žinoma, staliuko lauke. Susisukus į minkštą pledą. Jei orų dievai bus dosnūs. Gal net su rožinio „Laurent Perrier Cuveé“ šampano taure.

So sweet! Galbūt ne kiekvieno skoniui ir tiek saldumas, tiek kainos gerokai perlenkia lazdą – bet išbandyti galima. Kaip ją pavadino viena šešių metukų lankytoja – princesių kavinė! 

Adresas: 116 Ebury St, Belgravia, London, SW1W 9QQ. Darbo laikas: kiekvieną dieną 8.00 - 20.00. Daugiau informacijos: www.peggyporschen.com.

4. Barbican: besikeičiančių laikų sezonas

Barbican meno galerija. Barbican meno galerija.

Laiku, kai šalis gyvena su nežinomybės prieskoniu dėl savo ateities ne tik nacionaliniu, bet ir globaliniu lygmeniu, nenuostabu, jog meno, kultūros atstovai, taip pat bando atsakyti, reflektuoti į šias aktualijas savo darbų, idėjų pagalba.

Naujasis „Barbican“ sezonas „The Art of Change“ žada kalbėti apie besikeičiančius laikus, jų ambivalentiškumą, nuolat besikeičiančią visuomenę, kurioje gyvename, ir kuri, dažnais atvejais, skaldosi į skirtingas pozicijas. Bus paliestos feminizmo, žmonių teisių, klimato kaitos temos. Į visą tai bus bandoma pažiūrėti per muzikos, teatro, kino, vizualiųjų menų ir mokomųjų programų prizmę.

Seras Saimonas Ratlas (Simon Rattle) sausio 13 dieną, kartu su Londono simfoniniu orkestru, pristatys „Genesis Suite“, kurį kūrė net 7 garsūs kompozitoriai, tarp jų ir Igoris Stravinskis (Igor Stravinsky). Kūrinio ambicijos, politinės temos puikiai rezonuoja su šių dienų aktualijomis, visa tai bus iliustruota inovatyviomis vizualinėmis projekcijomis. Tai istorijos apie sulaužytus pažadus, žmones, kurie buvo priversti palikti savo pažįstamus pasaulius.

Šiame brutalistinės architektūros pastate slepiasi ir siurreali tropinių augalų konservatorija - tikra oazė norintiems atsipūsti, pabūti „gamtoje“ mieste. Turint galvoje urbanistinį Londono peizažą - sunku suvokti, jog antra pagal dydį augalų karalystė - pačiame miesto centre. Ir tik nedaugelis pačių londoniečių tai žino. Publikai ji atidaryta sekmadieniais.

Taip pat šiuo metu ten galima pamatyti „American Black & White“ dokumentinės fotografijos parodą, kuri bando nagrinėti miesto ir užmiesčių gyventojų atskirtį, nelygybę.

Data: renginys vyks sausio 13 d. Konservatorija: atidaryta sekmadieniais. Adresas: Barbican Centre, Silk Street, London, EC2Y 8DS. Daugiau informacijos: www.barbican.org.uk.

5. BFI Southbank kino teatras

Jonas Mekas ir Andis Varholas, 1965. Nuotrauka:  Stephen Shore.
Jonas Mekas ir Andis Varholas, 1965. Nuotrauka: Stephen Shore.
Nuotrauka: BFI Southbank. Nuotrauka: BFI Southbank.

Londonas yra vienas iš tų pirmųjų miestų, kurį pasiekia naujausių filmų premjeros, festivaliai, susitikimai ir diskusijos su žymiausiais šių laikų režisieriais bei kūrėjais. Žinoma, čia taip pat galima pamatyti vieną gausiausių klasikos selekcijų, retrospektyvų. Turbūt tai ir yra viena iš tų priežasčių, kodėl „BFI Southbank“, keturių kino salių, teatras - viena mėgstamiausių vietų praleisti vėsius žiemos vakarus. Be įbruktų reklamų ir spragėsių. Čia koncentruojamasi į kokybę. 

Kartą teko lankytis susitikime su amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu tituluojamu, maištinguoju Jonu Meku, kuris 2012 metais interviu „Guardian“ save apibūdino „mažo svarbaus momento antropologu“. Nuo seno žavėjausi šiuo nepaprastai talentingu, originaliu ir drąsiai ribas laužančiu lietuvių kilmės filmų kūrėju, o pasitaikius galimybei užduoti keletą rūpimų klausimų - bėgau į susitikimą. Jam pasibaigus, žmonėms prašant autografų, labai nedrąsiai, priėjau ir aš. Paėmęs iš rankų užrašų knygelę, J. Mekas pradėjo tiesiog joje piešti. Akimirka sustojo, stovėjau ir negalėjau atitraukti akių nuo lengvai lapu slystančios rankos. Sakoma, kad jis inspiravo patį Andį Varholą (Andy Warhol) imtis filmų kūrimo, jo lofte Niujorke rinkdavosi ne tik Yoko Ono, Salvadoras Dali (Salvador Dalí), bet ir kiti žymūs žmonės. Neabejoju. Savo gyvybingumu ir energija jis, tarytum, įelekrina aplinką ir įkvepia entuziazmo. Be to, juokaujama, kad J. Meko video dienoraščiai yra lyg analogas mūsų pamėgtiems šių dienų socialiniams Facebook, Instagram tinklams.

Sunku suskaičiuoti, kiek vakarų praleista šiame iki detalių apgalvotame centre. Prieš ar po filmo smagu pasimėgauti kavos puodeliu, taure vyno, o gal net ir vakariene, viename iš dviejų „The Riverfront“ ar „BFI Bar & Kitchen“ kavinių. Taip pat, jaunimas iki 25-erių metų gali žiūrėti visus filmus tik už £3.

Adresas: BFI Southbank, Belvedere Road, South Bank, London, SE1 8XT; Bilietai į filmus: nuo £8. Daugiau informacijos: www.bfi.org.uk.

6. London Art Fair sugrįžta

Close Your Eyes and Think of England #5© Hannah Farrell, Courtesy of PAPER. Close Your Eyes and Think of England #5© Hannah Farrell, Courtesy of PAPER.

Sausio 17-21 dienomis į Londoną sugrįžta kasmetinė, penkių dienų ilgumo, modernaus ir šiuolaikinio meno, „London Art Fair“ mugė su gausybe renginių, projektų ir parodų. Šiais metais  pamatysime daugiau nei 100 galerijų vienoje vietoje - „Business Design“ centre Islingtone.

Kiekvienais metais stengiuosi aplankyti šią mugę ir susipažinti su naujais vardais meno pasaulyje bei pasižiūrėti į jau pažįstamų kūrėjų darbus. Tai ne tik paveikslų, skulptūrų, keramikos, bet ir fotografijos mugė, kurioje galima ir pasižvalgyti, o galbūt ir įsigyti kažką unikalaus sau.

London Art Fair 2018. Datos: Sausio 17-21 dienomis. Adresas: Business Design Centre, 52 Upper Street, London, N1 0QH. Bilietai: nuo £16. Daugiau informacijos: www.londonartfair.co.uk.

7. Lumiere šviesų šokiai

Lumiere London. Foto: kingscross.co.uk. Lumiere London. Foto: kingscross.co.uk.

Jau antrą kartą, sausio 18-21 dienomis, į Londoną sugrįžta „Lumiere“ šviesų festivalis. Daugiau nei 40-imt artistų pavers Londono gatves, pastatus, skverus į naktinę šviesų parodą. Tik šįkart dar daugiau rajonų, ikoninių pastatų bus įtraukta į programą: pradedant West End, Trafalfar Square, Bank, Waterloo, baigiant King’s Cross, Fitzrovia rajonais.

Šviesų ir garso instaliacijų apšviestame mieste, 2016-aisias metais, labiausiai sužavėjo prancūzų menininko Patriko Varinerio (Patrice Warrener) apšviesta Vestminsterio abatija (Westminster Abbey). Šiais metais artistas ketina sugrįžti su dar įspūdingesne programa. Renginio viena pagrindinių motyvacijų - sukurti unikalią patirtį, kuri įtrauktų kiek įmanoma daugiau žmonių. Šviesų instaliacijų pagalba kuriamas antidotas praskaidrinti pošventinį periodą.

Tai puiki proga iš naujo susipažinti su miestu, kuriame gyvename. Be plano, be žemėlapio. Leiskimės įtraukiami siaurų, apšviestų gatvių, kažkur tolumoje besigirdinčių garsų kakofonijos, palengva žingsniuojančio žmogaus silueto, iš už kampo bekyšančios šimtametės bažnyčios šešėlio ir dar kažko, kas mūsų žingsnius deda tarytum už mus pačius. Miestas pats subtiliai papasakos savo istorijas.

Daugiau info: www.londoniete.com/laisvalaikis/kultura-ir-menas/didziausias-sviesu-festivalis-anglijoje.

8. Pasivaikščiojimai po Leighton House muziejų

 © Leighton House Museum. © Leighton House Museum.

Vienas romantiškiausių ir prabangiausių XIX amžiaus pastatų „Leighton House“  nukelia į fairytale like (pasakos) būseną. Šis, enigmatiško keliautojo, bet labai privataus asmens, Lordo Frederiko Leitono (Lord Frederic Leighton) buvęs namas ir studija - tikras džiaugsmas meno gerbėjų akims.

Jame esanti unikali „Arabų siena“, marmurinės kolonos, dramatiški laiptai ir neįkainojama meno kolekcija, sukuria siurrealią, intymią erdvę, kurioje norisi pasiklysti ir ilgiau pabūti. Nedažnai architektūra, meno kūriniai ir dizainas taip organiškai susipina į vieną visumą. Šis pastatas - meno kūrinys pats iš savęs. Nors pats Lordas Leitonas buvo menininkas, neabejotina, kad šis namas - pats įspūdingiausias jo darbas.

Adresas: 12 Holland Park Rd, Kensington, London W14 8LZ, UK; Laikas: kiekvieną dieną nuo 10am iki 5:30pm. Kaina: £9. Daugiau informacijos: www.rbkc.gov.uk/subsites/museums/leightonhousemuseum.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai