Birželio 5, 2018
Niujorke rasta negyva dizainerė Kate Spade. Veikiausiai pasitraukė iš gyvenimo savo noru
Modelis iš Kate Spade 2018-ųjų kolekcijos.

Viena populiariausių amerikiečių dizainerių Kate Spade (Keit Speid) antradienį buvo rasta negyva savo bute Niujorke. Moteriai buvo 55 metai.

Policijos atstovė sakė, kad K. Spade nusižudė, bet nurodė, kad tikslios mirties aplinkybės dar nėra aiškios.

Tyrimui artimas šaltinis sakė, kad ji savo bute Parko aveniu paliko raštelį.

K. Spade giminaičiai antradienį paskelbtame pareiškime sakė, kad juos „pribloškė ši tragedija“, kad jie velionės „baisiai ilgėsis“, ir paprašė privatumo. K. Spade gyveno su vyru ir paaugle dukterimi.

Įžymybės, mados pasaulis ir paprastos moterys, kurios žavėjosi K. Spade rafinuotu, bet žaismingu amerikietišku stiliumi, reiškė pagarbą velionei.

Amerikos mados dizainerių taryba (CFDA) gyrė K. Spade darbą. „Ji buvo didis talentas, padaręs neišmatuojamą poveikį Amerikos madai ir tam, kaip pasaulis vertino amerikietiškus aksesuarus“, – sakoma CFDA valdybos pirmininkės Diane von Furstenberg (Dajan fon Furstenberg) ir vadovo Steveno Kolbo (Stiveno Kolbo) pareiškime.

Legendinės rankinės

Iš Misūrio kilusi K. Spade, kuri iš pradžių dirbo žurnaliste ir vienu metu užėmė žurnalo „Mademoiselle“ aksesuarų skyriaus redaktorės pareigas, 1993 metais drauge su vyru Andy Spade'u (Endžiu Speidu) ir investuotojų pinigais įsteigė savo vardo mados namus.

Kompaniją sutuoktiniai atidarė savo bute. Verslą ji pradėjo sukūrusi šešių formų rankines, jos manymu, reikalingas kiekvienai dirbančiai moteriai. Jos sumanymas sulaukė didelės sėkmės – dėl gaivių spalvų ir raštų jos elegantiškas rankines pamėgo karjeros moterys.

Iš pradžių kelias parduotuves Niujorke turėję mados namai 1996-aisiais miesto Soho rajone atidarė savo pagrindinę parduotuvę.

K. Spade dizainas atstovavo Niujorko estetikai – šiuolaikiškumo ir klasikos derinimui. Jis buvo taip susijęs su šiuo miestu, kad galiausiai dizainerė jo pavadinimą įtraukė į savo mados namų pavadinimą, kuris tapo „Kate Spade New York“.

Garsiausia jos rankinė yra „Sam“ – juoda, stačiakampė, vidutinio dydžio. Bendrai jos rankinės buvo stilingos, bet nepretenzingos. Šiemet mados namai vėl pradėjo leisti „Sam“, taip pat ir naujų spalvų.

Vėliau K. Spade pradėjo kurti avalynę, lagaminus ir kitus aksesuarus, atidarė namų ir kanceliarijos linijas bei parašė tris knygas.

Dizainerė įvertinta keliais Amerikos mados dizainerių tarybos apdovanojimais, o žurnalas „House Beautiful“ ją titulavo „dizaino milžine“.

Permainos mados namuose

1999 metais K. Spade daugumą savo kompanijos akcijų už 34 mln. dolerių (29 mln. eurų) perleido prabangių parduotuvių tinklui „Neiman Marcus“, kuris tada pardavė mados namus tekstilės gigantei „Liz Claiborne“.

Paskutines savo kompanijos akcijas K. Spade pardavė šio amžiaus 1-ojo dešimtmečio viduryje, už 59 mln. dolerių (50,5 mln. eurų), ir nebebuvo tiesiogiai susijusi su jos vardo kompanijos valdymu.

2017 metais „Kate Spade“, paskutinį „Liz Claiborne“ likutį, už 2,4 mlrd. dolerių (2 mlrd. eurų) nupirko „Coach“ (dabar „Tapestry“).

Bėgant metams mados namai tapo gyvenimo būdo prekės ženklu su daugiau kaip 300 parduotuvių visame pasaulyje. Pardavimo apimtis 2016 metais buvo 1,38 mlrd. dolerių (1,18 mlrd. eurų).

Kompanija pareiškė užuojautą, pavadino K. Spade vizioniere ir sakė: „Reiškiame pagarbą visam grožiui, kurį ji atnešė į šį pasaulį.“

Pastaraisiais metais K. Spade, kurios mergautinė pavardė buvo Brosnahan, įkūrė naują aksesuarų kompaniją „Frances Valentine“.

Buvusio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) duktė Chelsea Clinton (Čelsi Klinton) buvo tarp daugelio žmonių, pareiškusių užuojautą K. Spade šeimai socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mano senelė padovanojo man mano pirmąją Kate Spade rankinę, kai mokiausi koledže. Aš vis dar ją turiu. Skiriu nuoširdžias mintis Kate šeimai, draugams ir mylimiems žmonėms“, – sakė Ch. Clinton.

Aktorė Lena Dunham (Lina Danam) sakė: „Kate Spade buvo daugiau nei dizainerė. Jos vingri vizualinė kalba žavėjo ir Bat micvos (žydų religinės brandos amžiaus sulaukusias) mergaites, ir menininkus. Ji taip pat buvo svarbus Niujorko elementas, skleidęs gerą valią. Sielvartauju dėl jos šeimos. Ačiū, Kate, nuo vienos iš milijonų, kurios dėl tavęs pasijuto gražios.“

Kelios gerbėjos, tokios kaip dabartinė „pirmoji dukra“ Ivanka Trump (Ivanka Tramp), akcentavo savižudybės prevencijos linijų ir depresijos požymių atpažinimo svarbą.

„Tragiška Kate Spade mirtis skausmingai primena, kad niekada iš tikrųjų nesuprantame kito žmogaus skausmo ar jo nešamos naštos. Jei grumiatės su depresija ir galvojate apie savižudybę, prašom, prašom ieškoti pagalbos“, – tviteryje parašė I. Trump.

Psichiatras Robertas Dickeris (Robertas Dikeris) iš Zuckerių (Zakerių) Hilsaido ligoninės Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė, kad įžymių žmonių savižudybės dažnai išprovokuoja bandymų nusižudyti padažnėjimą.

„Norime būti tikri, jog žmonės žino, kad pagalba prieinama“, – pažymėjo R. Dickeris.

BNS inf.

Raktažodžiai: PasaulisNaujienosMadaStilius

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai