Lapkričio 15, 2017
Gydytoja Renata Karalienė: „nevaisingumas nėra nuosprendis“

Statistikos duomenimis, Didžiojoje Britanijoje viena iš septynių porų susiduria su sunkumais susilaukti kūdikio. JAV tokių porų yra apie 15%, Lietuvoje – apie 10%-15%. Ir nors tokių porų daugėja, vis dar vengiama apie tai atvirai kalbėti. Gydytojų teigimu, nevaisingumas yra liga, tad kaip ir bet kurią kitą ligą jį reikia gydyti. Apie nevaisingumo priežastis, metodus ir rezultatus šiandien kalbamės su klinikos „Baltic Medical Centre“ gydytoja ginekologe Renata Karaliene.

- Kada pora, nesėkmingai bandanti susilaukti vaikų, turėtų sunerimti ir kreiptis į gydytojus?
- Moteris, gyvenanti reguliarų lytinį gyvenimą ir nenaudojanti apsisaugojimo priemonių, paprastai natūraliai pastoti turėtų per vienerius metus. Jei per šį laikotarpį pastoti nepavyksta, jau reiktų kreiptis į gydytoją. Jei moteriai daugiau nei 35 metai ir nepavyksta pastoti pusės metų laikotarpyje, siūloma nedelsti ir nelaukti metų, o kreiptis į gydytoją anksčiau. Gydytojo ginekologo konsultacija taip pat būtina, jei moters mėnesinės yra nereguliarios ir (arba) labai skausmingos, taip pat jei prieš tai yra patyrusi keletą persileidimų arba jai žinomos ankstesnės persirgtos ligos (pvz. endometriozė, vėžys ir pan.). Vyrui į specialistą patariama kreiptis tuomet, jei jis patiria seksualinių, prostatos problemų, kankina lytinių organų skausmai, jam žinomos ankstesnės persirgtos ligos.
Nesusilaukiantiems vaikų partneriams nevaisingumas tiriamas vienu metu. Tuomet galima visavertiškai ištirti poros nevaisingumo priežastis. Vis dar gajus mitas, kad nevaisingų moterų yra daugiau, nei vyrų. Naujausia statistika rodo, kad nevaisingų vyrų ir moterų yra maždaug po lygiai.

- Kokios porų nevaisingumo priežastys?
- Pagrindinės moterų nevaisingumo priežastys: ovuliacijos sutrikimai, gimdos ligos (polipai, miomos ir kt.), endometriozė, kiaušintakių nepraeinamumas, ankstyva menopauzė, kai kurios anksčiau persirgtos ligos.
Pagrindinės vyrų nevaisingumo priežastys: nepakankama spermos kokybė (mažas spermatozoidų kiekis, judrumas, bloga morfologija), ejakuliacijos problemos, anksčiau persirgtos ligos (lytiškai plintančios ligos, vėžys ir kt.).
Noriu pabrėžti, kad ne tik organizmo sutrikimai ar ligos įtakoja nevaisingumą. Tam didelės įtakos turi amžius, rūkymas, alkoholio, narkotikų ar tam tikrų medikamentų vartojimas, stresas, aplinkos užterštumas, mitybos įpročiai (anstvoris arba staigus svorio kritimas), fizinio aktyvumo nebuvimas.

- Kaip tiriamas ir gydomas nevaisingumas?
- Kaip jau minėjau, abu partneriai tiriami vienu metu. Pirminės konsultacijos metu nevaisingumo specialistas bando išsiaiškinti poros sveikatos problemas, surinkti ligos istoriją. Moteriai atliekama ginekologinė echoskopija ir apžiūra, taip pat skiriami hormonų tyrimai. Vyrui atliekamas sėklos tyrimas. Pagal surinktą informaciją skiriamas efektyviausias poros gydymo metodas. Moteriai gali būti skiriama kiaušidžių ovuliacijos stimuliacija vaistais, jei reikia, histeroskopinė arba laparoskopinė operacija. Šios operacijos daromos tiek diagnostiniais, tiek gydymo tikslais. Vyrui gali būti patariama keisti gyvenimo būdą, naudoti maisto papildus, vitaminus, kad pagerėtų spermos kokybė. Taigi poros turėtų nesigąsdinti ir kreiptis į gydytojus kuo anksčiau, nes daliai nevaisingų šeimų užtenka minimalios pagalbos.
Tais atvejais, kai minėti gydymo metodai yra neveiksmingi, rekomenduojamas pagalbinis apvaisinimas: apvaisinimas moters kūne – intrauterininė inseminacija (IUI) arba apvaisinimas mėgintuvėlyje (IVF).
Pasitaiko atvejų, kai aiškios nevaisingumo priežasties nustatyti nepavyksta, kuomet tiek moters, tiek vyro tyrimai yra be nukrypimų, tačiau vaikų susilaukti jie vis tiek negali. Tokius atvejus gydyti sunkiau, tačiau irgi įmanoma.

- Dalį porų pagalbinis apvaisinimas neramina dėl sudėtingo proceso, rizikos moters ir būsimo vaiko organizmui. Ką atsakytumėte tokioms poroms?
- Pagalbinio apvaisinimo procedūrų skaičius pasaulyje nuolat auga. Tai įtakoja ne tik nevaisingų porų skaičiaus augimas, bet ir pačių pacientų sąmoningumas – jie drąsiau ir dažniau ateina ieškoti pagalbos, nei, tarkim, prieš dešimt ar dvidešimt metu, kuomet nevaisingumas buvo kažkas gėdingo ir tabu. Kitas svarbus faktorius – pagalbinių procedūrų prieinamumas dėl valstybinių kompensacijos mechanizmų, aukštesnio žmonių pragyvenimo lygio. Taigi pagalbinis apvaisinimas - jau įprasta medicininė praktika, ir šioje srityje dirba labai daug patyrusių specialistų įvairiuose pasaulio kraštuose.
Beje, noriu išsklaidyti gyvuojantį mitą, kad stimuliacija medikamentais turi neigiamą poveikį moterų sveikatai. Nei vartojami vaistai, nei apvaisinimo procedūros neturi ilgalaikio žalingo poveikio moterų sveikatai. Tačiau priežastis, sukėlusi nevaisingumą, gali būti susijusi su tam tikrų ligų rizika. Pavyzdžiui, moterys kurios yra nevaisingos dėl tam tikrų hormoninių sutrikimų, turi padidintą riziką sirgti kiaušidžių, gimdos gleivinės ar krūtų vėžiu. O jei baiminamasi didesnės kūdikių apsigimimų rizikos, tai jos tikrai nėra.„Baltic Medical Centre“ gydytoja ginekologė Renata Karalienė. - Kitas poras gąsdinantis dalykas – aukšta pagalbinio apvaisinimo kaina. Juk ne visoms poroms užtenka vienos procedūros. Koks būtų Jūsų patarimas ir padrąsinimas?

- NHS moterims, priklausomai nuo tam tikrų kriterijų, skiria vieną ar keletą nemokamų pagalbinio apvaisinimo procedūrų. Pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvą šias procedūras moterys gali atlikti ir bet kurioje kitoje laisvai pasirinktoje ES šalyje, ir NHS tas procedūras finansuoja, jei, kaip minėjau, poros atitinka nustatytus kriterijus. Tokiais atvejais moterys gali rinktis privačias klinikas kitose ES šalyse. Tokiu būdu NHS sumažina pacientų eiles, o privačiose klinikose gydytojai turi galimybę labiau atsižvelgti į moters medicininę situaciją, parinkti patį geriausią gydymo metodą. Taigi tai visapusiškai naudingas bendradarbiavimo mechanizmas. Beje, šios taisyklės galioja ir ginekologinėms bei kai kurioms kitoms operacijoms.
Jei nemokama procedūra (ar procedūros) porai nepriklauso, dažnai ji renkasi šalį, kurioje pagalbinis apvaisinimas yra pigesnis. Tarkime, lyginant šias procedūras Lietuvoje ir Anglijoje, kainų skirtumas yra labai ženklus. Londone šios procedūros yra du, tris, kartais net keturis kartus brangesnės, nei, pavyzdžiui, Vilniuje.

- Kur kreiptis, jei pora negali susilaukti vaikų?
- Pora gali kreiptis į NHS. Reikėtų pradėti nuo registracijos pas savo GP gydytoją. Jei norite sutaupyti laiko ir aplenkti šeimos gydytoją, tuomet siūlau kreiptis į privatų gydytoją ginekologą – nevaisingumo specialistą.
Mūsų klinikos vadybininkai padeda sutvarkyti visus techninius formalumus, išsiaiškinti, ar (ir kiek) pagal įstatymus priklauso nemokamų pagalbinių procedūrų, užpildyti NHS paraišką finansavimui gauti. Savo klientams šias paslaugas teikiame nemokamai. Nevaisingumo specialistai lygiagrečiai rūpinasi moters ir vyro ištyrimu, nevaisingumo gydymo plano sudarymu. Jei reikia, pacientai nukreipiami psichologo konsultacijoms. Taigi porai padeda visa specialistų komanda.
Partnerių diagnostika ir moters stimuliacija vaistais gali būti atliekama „Baltic Medical Centre“ Londone, o pati procedūra - mūsų klinikoje „Northway“ Vilniuje. Taip pacientai sutaupo laiko, - moteriai nereikia imti ilgų atostogų ar nedarbingumo, nes vietoje trijų savaičių moters buvimo Lietuvoje, užtenka penkių dienų.

- Kokie pagalbinio apvaisinimo procedūrų sėkmės rezultatai ir nuo ko jie priklauso?
Vienas svarbiausių būsimos pagalbinio apvaisinimo procedūros sėkmės veiksnių – moters kiaušidžių rezervas, jos amžius ir vyro sėklos parametrai. Nuo to priklauso procedūros metu gaunamų moters kiaušialąsčių ir spermatozoidų kokybė.
Taip pat svarbi tinkamai subalansuota stimuliacija medikamentais moteriai, atsakingas embriologo darbas bei tinkamos priemonės, aukštos kokybės laboratorinė įranga. Taigi už pagalbinio apvaisinimo procedūrų sėkmę yra atsakinga visa komanda – tiek patys pacientai, tiek gydytojai, tiek klinikos administracija.
Sėkmės rodikliai kiekvienoje klinikoje yra skirtingi. Pavyzdžiui, mūsų centre „Northway“ Vilniuje bendras pagalbinio apvaisinimų procedūrų, talpinant šviežius embrionus, sėkmės rodiklis yra 50%. Išskirstytą pagal amžiaus grupes, ligas ir kitus faktorius statistiką rasite “Northway” vaisingumo centro tinklapyje. Šiais rezultatais mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės.
Vis tik patarčiau nenuleisti rankų, jei iš pirmo karto procedūra nepavyko. Kai kurios moterys pastoja po antro, trečio, ar tolesnio bandymo. Ne tik nevaisingumo specialistų pastangos, bet ir pacientų kantrybė, tikėjimas ir optimizmas šiuo atveju yra labai svarbūs.

Baltic Medical Centre
 Unit 121, Meridian Pl, Canary Wharf, Londonas E14 9FE
 Artimiausia stotis: South Quay
 T: 020 7515 2714
www.balticmedicalcentre.co.uk

Straipsnio komentarai

  • Neskelbiama nevaisingumo priežastis - hormoninių kontraceptikų naudojimas ir ilgas periodas, porai vengiant susilaukti vaikų.
    1. Romas // Kovo 31, 2018 // 13:18
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Neskelbiama nevaisingumo priežastis - hormoninių kontraceptikų naudojimas ir ilgas periodas, porai vengiant susilaukti vaikų.
    1. Romas // Kovo 31, 2018 // 13:18
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai