Sausio 8, 2018
Lietuvoje. Pareigūnai žada kurį laiką nebausti užsienio leidinius su alkoholio reklama platinančių bendrovių
© Foto: Charisse Kenion on Unsplash.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas žada kurį laiką nebausti bendrovių, Lietuvoje platinančių užsienietiškus leidinius su alkoholio reklama. Tuo metu valdantieji politikai planuoja svarstyti priemones, toliau leisiančias alkoholio reklamą tokiuose leidiniuose, tačiau tai ketina daryti ne anksčiau kaip pavasarį.

Departamentas tvirtina paliekantis protingą laiką užsienio spaudos platintojams prisitaikyti prie sausį Lietuvoje įsigaliojusio visiško alkoholio reklamos draudimo, tačiau tikslaus termino nedetalizavo.

„Tolerantiškai į tai žiūrime, ir tikrai nebūtų leidėjai, platintojai šitos produkcijos baudžiami už tokius pažeidimus. Artimiausiu metu tikrai nėra departamento tikslas ir prioritetas ieškoti tų užsienio leidinių ir bausti platintojus“, – BNS pirmadienį sakė institucijos vadovės pavaduotoja Gražina Belian.

Taip ji kalbėjo socialiniuose tinkluose pasirodžius informacijai, kad užsienietiškus leidinius platinančios bendrovės plėšo importuotų žurnalų puslapius su alkoholio reklama ar kitaip ją slepia.

Tuo metu už alkoholio kontrolę atsakingas departamentas ragina platintojus kreiptis į žurnalų leidėjus ir informuoti apie Lietuvoje pasikeitusius įstatymus. G. Belian tvirtina, kad daugelis leidėjų galėtų pasiūlyti žurnalus, kuriuose nebūtų alkoholio reklamos.

„Siūlome protingą laiką, per kurį rinka galėtų rasti civilizuotą sprendimą“, – kalbėjo ji.

„Leidėjai pakankamai segmentuoja ir adaptuoja savo tiražą skirtingoms nacionalinėms, vietos rinkoms, laikosi tose rinkose skelbiamos politikos, tradicijų, reikalavimų“, – pridūrė pareigūnė.

Didžiausio Lietuvoje užsienietiškų žurnalų platintojo „Press Express“ vadovas Vigintas Bartaševičius BNS sakė, kad šiuo metu visi bendrovės parduotuvėms ir prenumeratoriams tiekiamuose leidiniuose puslapiai su alkoholio reklama yra išplėšti, ji užtušuota arba užklijuota lipdukais.

Verslininkas tvirtino besitikintis, kad Seimas pakeis įstatymus ir numatys išimtį leisti alkoholio reklamą užsienio leidiniuose lygiai taip pat, kaip leidžiama visur kitur uždrausta tabako reklama. Jis teigė neketinantis naudotis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento paskelbtu pereinamuoju laikotarpiu.

„Mažiausiai iki pavasario sesijos mes turbūt būsime priversti stabdyti importą. Dar svarstysime patys situaciją, bet perspektyva nieko gero nežada“, – teigė V. Bartaševičius.

Pasak jo, „Press Express“ šiuo metu Lietuvoje platina apie 600 žurnalų, apie pusėje jų gali būti alkoholio reklama.

Politikai žada taisyti įstatymą

Tuo metu valdantieji politikai ir opozicijos atstovai siūlo įvairius būdus numatyti, kaip Lietuvoje platinamuose užsienio leidiniuose alkoholio reklama galėtų likti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ragina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą nebausti leidinių platintojų, kol parlamentarai pavasario sesijoje nepriims naujų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

„Logiška būtų iki to laikotarpio, kada mes priimsime sprendimus, kad nebūtų baudžiama, o po to juos priėmus, kad nereiktų plėšyti. Kai sprendimai bus priimti, viskas bus paaiškinta“, – BNS sakė politikas.

Jis svarstė apie galimybę departamentui akredituoti leidinius, kuriuose yra alkoholio reklama, ir toliau ją leisti.

„Tiesiog rinkoje labai mažai tokių leidinių, ir kad juose būtų tokia reklama, ir problemos kaip ir neliktų“, – teigė R. Karbauskis.

Dešimt konservatorių parlamentarų pirmadienį pranešė registravę Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūlo numatyti reklamos draudimo išimtį importuotiems leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens.

„Esame liudininkai didelio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos entuziazmo, tačiau akivaizdu, kad trūksta profesionalumo įgyvendinant alkoholio reklamos kontrolę. Sudarkyta, cenzūruojama užsieninė spauda daro gėdą mūsų valstybei ir piktina kokybiškų leidinių laukiančius gyventojus“, – pranešime cituojama viena pataisų teikėjų Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Nuo sausio įsigaliojo ir daugiau alkoholio prieinamumą ribojančių priemonių, pavyzdžiui, pardavimo amžiaus cenzo padidinimas iki 20 metų ar sutrumpintas pardavimo laikas.

Alkoholio rinkos prievaizdai, prekybininkai ir gamintojai prognozuoja, kad dėl naujų ribojimų ir padidinto akcizo alkoholio rinka šiemet gali smukti maždaug dešimtadaliu.

Autorius: Saulius Jakučionis, BNS

Raktažodžiai: SpaudaLietuva

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai