Liepos 26, 2018
Karščiausios vasaros parodos Londone
© Rodin, The Kiss.

Karščiai šią vasarą Londone ir visoje Anglijoje muša rekordus ir kartais siekia daugiau nei 36 laipsnius šilumos. Muziejuose, kaip žinia, oro kondicionieriai puikūs ir dažnai šaltos marmuro grindys suteikia dar daugiau vėsos. Tad jei nebegalite ištverti kylančios temperatūros užsukite į muziejus, atvėsite ir išvysite karščiausias parodas. 

Spice Up Spice Girls
Spice up your life, sako anglai ir siūlo apsilankyti didžiausioje keliaujančioje parodoje grupės gerbėjams, su šimtais kostiumų bei asmeninių daiktų. Ši ekspozicija – viena didžiausių muzikos istorijoje, duoklė penkioms merginoms - Scary, Sporty, Baby, Posh ir Ginger. Jų dainos, stilius, drąsa ir energija sukėlė tikrą moterų judėjimą. Girl power! The Business Design Centre, 52 Upper Street, Islington, N1 0QH. Iki rugpjūčio 20 d., 2018. Bilietai – nuo £10. I: www.spicegirls-exhibition.com.

Fashioned from Nature
Apsilankę šioje parodoje visiškai kitaip žiūrėsite į dar vieną žavią suknelę, kurią išvydote Instagrame. Eksponatais ir žavėsitės, ir šlykštėsitės. Visa informacija  >>>>
Victoria and Albert Museum, Cromwell Rd, Knightsbridge, SW7 2RL. Iki sausio 27 d., 2019. Bilietai – nuo £12. I: www.vam.ac.uk.

Lee Bul


Pateksite į žymios Pietų Korėjos menininkės siurrealistinį fantazijų pasaulį. Atrodo, ji apsėsta kibernetinės manijos ir architektūros: futuristiniai kiborgai, monstrai, mokslinės fantastikos elementai, blyksinčios šviesos ir sudaužyti veidrodžiai. Spręskite patys, ar tai labiau panašu į fantastinį kino filmą, ar nakties košmarą. Menininkė Lee Bul užaugo diktatoriaus vadovaujamoje autoritarinio režimo šalyje. Viename kambaryje išvysite vonią, pripildytą juodu rašalu. Vonios plytelės suskilusios, tarsi patekote į karo nuniokotą kambarį. Teigiama, kad kūrinys simbolizuoja kankinimus ir mirtį, nutildytus protestantus ir griūvantį pasaulį. Ateities miestų ir įspūdingų pastatų modeliai. Visur krenta kristalai, metalo gabalai, į robotus pavirsta žmonių figūros, karaokė grotuvas žada amžinąjį gyvenimą, o veidrodinis labirintas veda prie begalybės atspindžių kambario. Menininkė sako, kad mus supanti aplinka ir daiktai gali turėti kelis veidus: būti žiaurūs, negailestingi, bet kartu ir švelnūs, įdomūs, kieti ar minkšti, tikri ar dirbtiniai. Viskas gyvenime turi tendenciją apsiversti visai į kitą pusę. Pavyzdžiui, kol žvelgsite į milžinišką sidabro folija apvyniotą 'zeppeliną' ir grožėsitės technologija bei galybe, pagalvokite, kas būtų jei jis staiga sprogtų. Lee Bul menas – tai žvilgsnis į įsivaizduojamą ateities pasaulį. Menininkės viltis – utopijos vizija, tačiau baiminamasi, kas gali nutikti. Visa paroda - tarsi spėliojimas kaip atrodys mus supantis pasaulis ateityje, kaip keisis mūsų kūnai įsiviešpatavus technologijoms, kaip augs ateities miestai. Tikimąsi, kad augimas nebus panašus į pragarą. Visur galima įžvelgti grožį, bet taip pat ir grėsmę. Hayward Gallery, Southbank Centre, SE1 8XX. Iki rugpjūčio 19 d., 2018.  Standartiniai bilietai £14,50. I: www.southbankcentre.co.uk.

The Ey Exhibition Picasso 1932 – Love, Fame and Tragedy


Jei paskaitytumėte istorijas kaip garsusis ispanų menininkas Pablo Picasso elgdavosi su moterimis - norėtumėte trenkti vieną iš jo genialių paveikslų į žemę. Oi kiek būtų #metoo pareiškimų šiandien. Moterys dėl jo žudėsi ir prarasdavo sveiką protą, o jis tik ciniškai gūžčiodavo pečiais. „Pripažįstu tik dviejų tipų moteris – deives ir šluostes kojoms valyti“, - sakydavo. Ir visas savo deives  paversdavo šluostėmis. Žiaurus vyras, genialus menininkas. Nors persiplėšk su moralės ir grožio principais. Šiandien Picasso laikomas vienu žymiausių visų laikų menininkų, labiausiai žinomas kaip kubizmo kūrėjas. Jis paliko per 20 000 paveikslų, atspaudų, piešimo, skulptūrų, keramikos gaminių, teatro kostiumų. Keletas Picasso paveikslų vertinami kaip brangiausi pasaulyje. Tai pirmoji Picasso solo paroda Tate Modern. 1932-ieji buvo itin kūrybingas laikotarpis jo gyvenime. Parodoje nagrinėjami ne tik jo kūriniai, bet ir sudėtinga asmenybė. Tate Modern, Bankside, SE1 9TG. Iki rugsėjo 9 d., 2018. Standartiniai bilietai £22. I: www.tate.org.uk.

Rodin and the art of ancient Greece
Pamenu prieš daugybę metų pasaulinio garso prancūzo skulptoriaus Fransua Ogiusto Renė Rodeno paroda vyko Londono Karališkoje menų akademijoje (Royal Academy of Arts). Tuomet buvau lengvai įsimylėjusi ir nusprendžiau, jog pakvietimas į pasimatymą gali būti įdomesnis ir intriguoti labiau nei tiesiog paprasčiausiai surašyti vietą ir laiką. Tad žinutę išsiunčiau tokią: 6pm, Piccadilly, The Kiss. Tikėjausi, jog šiaip jau menu ir parodomis besidomintis vyriškis lengvai supras, jog susitikti siūlau prie garsiosios Rodeno skulptūros. Tačiau dar kartą įsitikinau, kad tik moterims įdomu narplioti ir spėlioti, o vyrams reikia paprastai ir aiškiai. Teko sukonkretinti vietą. Rodeno paroda šįkart vyks Britų muziejuje. 1881-aisiais garsusis menininkas pirmą kartą lankėsi Londone. Užsukęs būtent į Britų muziejų jis išvydo skulptūras, puošusias Atėnų Partenono šventyklą. Kaip ir daugelis archeologinių griuvėsių, jos buvo apgadintos šimtmečių, tačiau Rodeną sužavėjo jų kūnų grožis ir didybė. Įkvėptas senovės graikų meno jis netgi pašalino galvas ir galūnes iš savo figūrų. Tarp daugybės parodos eksponatų išvysite ir garsųjį Rodeno kūrinį The Kiss. British Museum, Great Russell St, Bloomsbury, WC1B 3DG. Standartiniai bilietai £17. Iki liepos 29 d., 2018. I: www.britishmuseum.org.

Frida Kahlo: Making Her Self Up
Visa informacija >>>
V&A muziejuje iki lapkričio 4 d., 2018. Standartiniai bilietai £15. I: www.vam.ac.uk

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai