Kovo 1, 2018
Europa ruošiasi naujai pavojingų pūgų ir šalčių bangai

Europoje ketvirtadienį prognozuojama nauja snygio ir pūgų banga, tęsiantys rūstiems šalčiams, tebekaustantiems net pietines Viduržemio regiono šalis.

Uždaromos mokyklos, o meteorologijos tarnybos prognozuoja, kad šalčiai, dėl kurių mirčių skaičius praėjusį penktadienį išaugo iki 48, tęsis ir toliau. Tokios meteorologinės sąlygos sukėlė avarijų grėsmę ir pavojų benamių gyvybėms.

Viena paskutiniųjų aukų – 60 metų vyras, įkritęs į ežerą Londone. Tuo tarpu Hanko kaime rytų Danijoje pagyvenęs riedutininkas paniro po ledu.

Šalčiai taip pat nusinešė 18 gyvybes Lenkijoje, keturias – Čekijoje, penkias – Lietuvoje, po keturias – Prancūzijoje ir Slovakijoje, po dvi – Italijoje, Serbijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje ir vieną – Ispanijoje.

Sibiro frontas, kurį Jungtinė Karalystė praminė „pabaisa iš Rytų“, Nyderlandai – „Sibiro meška“, o Švedija – „sniego patranka“, sniegu užklojo didžiulius regiono plotus ir paralyžiavo transporto tinklus.

Škotijoje, kur iki ketvirtadienio ryto buvo uždarytas Glazgo oro uostas ir atšaukti skrydžiai iš Edinburgo, avarinės tarnybos patyrė sunkumų gelbėdamos didžiuliame greitkelyje užstrigusius vairuotojus. Nuotraukose iš įvykio vietos matosi daugybė transporto priemonių, pakliuvusių į sniego spąstus trečiadienio vakare.

„Padėtis labai sudėtinga, tačiau daroma viskas, kas įmanoma“, – pareiškė socialiniame tinkle „Twitter“ Škotijos lyderė Nicola Sturgeon (Nikola Sturdžen).

Prognozuojamos naujos šalčio bangos, o Airijos ir švelnaus klimato pietų Prancūzijos pareigūnai vėlyvą trečiadienį paskelbė ekstremalią situaciją.

Dauguma žuvusiųjų buvo benamiai, taigi, siekdami apsaugoti šiuos žmones nuo šalčių Europos miestai skubiai įrengia prieglaudas.

Vokietijoje nacionalinė benamių asociacija paragino atidaryti prieglaudas dieną, ne tik naktį.

„Nuo šalčio galima žūti ir dieną“, – perspėjo asociacijos vadovas Werena Rosenke (Verena Rozenkė).

Valdžios institucijos taip pat ragina gyventojus prižiūrėti pagyvenusius artimuosius ir kaimynus. Prieš tai mirtinai sušalusi prancūzė, kuriai buvo per 90 metų, buvo rasta prie senjorų globos namų.

Prancūzijoje, kur, anot prognozių, naktį iškrito 5 cm sniego, apie 50 regionų įstatymų leidėjų ruošėsi praleisti trečiadienio vakarą gatvėse. Tokiu būdu jie protestavo prieš „orumo neigimą“ tų, kas neturi stogo virš galvos.

Tuo tarpu Kalės uosto šiaurės Prancūzijoje valdžios institucijos planavo nedelsiant nuvežti į prieglaudas migrantus, kurie stovyklauja prie pakrantės, tikėdamiesi įlipti į Didžiąją Britaniją vykstančius sunkvežimius.

Buvo uždarytos mokyklos Kosove, vakarų Bosnijoje, didžiojoje Albanijos dalyje ir kai kur Jungtinėje Karalystėje, Italijoje ir Portugalijoje.

Naktį daugelyje Europos dalyse termometrų stulpeliai krito žemiau -20 laipsnių pagal Celsijų, o Glatalpe, esančiame Šveicarijos kalnuose apie 1860 m virš jūros lygio, temperatūra nukrito net iki -36 laipsnių.

Artėjant prognozuotam atšilimui šios savaitės pabaigoje, Belgija ir Šveicarija užfiksavo šalčiausią žiemos naktį.

Tuo metu pietų Prancūzijoje vairuotojai užstrigo apšalusiuose keliuose dėl naktį staigiai sustiprėjusio vėjo.

Hero regione buvo paskelbta ekstremali situacija dėl „didžiulio“ snygio, o anksčiau trečiadienį Bjarico ir Sen Žan de Liuzo gyventojai čiuožė slidėmis šių Prancūzijos kurortų gatvėse.

Tuščios lentynos Airijoje

Nors Europą užklupo didžiuliai šalčiai, Arktyje tvyro neįprastai šilti orai. Mokslininkai svarsto, ar šis sąmyšis iš dalies galėjo kilti dėl pasaulinio atšilimo.

Britų meteorologijos tarnybos prognozuoja, kad šią savaitę ekstremalūs orai ir toliau tęsis Jungtinėje Karalystėje.

Susirūpinę Airijos gyventojai pradėjo kaupti duonos ir pieno atsargas, ruošdamiesi ketvirtadienio pūgai. Ji, anot prognozių, bus didžiausia per pastaruosius dešimtmečius.

„Drįsčiau teigti, kad Feribanko ir Slivro gyventojai rimtai žiūrį į #Beastfromtheeast saitažodį“, – parašyta viename įrašė socialiniame tinkle „Twitter“ prie tuščių prekybos centro lentynų nuotraukos.

Airijos Nacionalinė Meteorologijos Tarnyba ("Met Eireann") vėlyvą trečiadienį paskelbė rimčiausią perspėjimą dėl orų ir patarė gyventojams „imtis veiksmų, siekiant apsaugoti save ir savo turtą“. Šis perspėjimas galios visai šaliai iki penktadienio popietės.

„Dėl besitęsiančių snygių iškris didelio lygio kritulių visose rizikos zonose“, – rašoma tarnybos pranešime.

Šalčiausia Austrijos darbovietė

Šalti pradėjo net profesionalai. Austrai giliai užjautė Ludwigą Rasserį (Liudvigą Raserį) ir Norbertą Daxbacherį (Norbertą Daksbacherį), du Zonbliko meteorologijos stoties, esančios 3209 m virš jūros lygio, darbuotojus.

Bulvarinis laikraštis „Österreich“ pripažino Rasserio ir Daxbacherio darbovietę „šalčiausia Austrijoje“. Vyrai tris kartus per dieną išeina į lauką ir matuoja temperatūrą. Šis procesas užtrunka valandą -32 laipsnių temperatūroje, kuri „dėl šalto vėjo jaučiama lyg būtų 60 laipsnių šalčio“, – pasakė Rasseris.

BNS inf.

Raktažodžiai: AnglijaSniegasOrai

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai