Gegužės 2, 2018
Dešimt metų Londone gyvuojančioje lietuviškoje mokykloje - kalbos ir tradicijų mokoma holistiniu būdu
ORGANIZATORIŲ PRANEŠIMAS

Londono holistinė kalbos ir gyvenimo įgūdžių mokykla "Leaping Toads Mano pirmieji mokslai" balandžio 28 dieną, šeštadienį, šventė veiklos dešimtmetį savo patalpose Dagenham’e, kurio metu pristatė proginę knygą ir naują kūrybingumo programą vaikams.

Mokyklą įkūrė ir jai vadovauja Simona Staputienė norėdama rytų Londono lietuvių bendruomenei suteikti galimybę mokytis lietuvių kalbos ir tradicijų holistiniu būdu, užtikrinant, kad vaikai suprastų ir vertintų savo šaknis, bet tuo pat metu padedant jiems visiškai integruotis į gyvenimą Londone.

Nuo įkūrimo mokykla mokė daugiau nei du tūkstančius vaikų. Šiuo metu kiekvienais metais mokykloje mokosi virš šimto šešiasdešimt mokinių, juos moko septyniolika mokytojų. Mokykloje mokosi net tik lietuvaičiai, bet ir vaikai iš britų, latvių, rusų, baltarusių, mongolų, bangladešų, indų, kinų, prancūzų, bulgarų, lenkų, vengrų, rumunų, uzbekų, graikų, afrikiečių, Artimųjų Rytų ir Pietų Amerikos bendruomenių šeimų. Mokykla tapo įvairių kultūrų centru.

Leaping Toads Mano pirmųjų mokslų įkūrėja ir vadovė Simona Staputienė (viduryje) su renginio svečiais. Leaping Toads Mano pirmųjų mokslų įkūrėja ir vadovė Simona Staputienė (viduryje) su renginio svečiais.

Ypatingos šventės proga mokyklą aplankė Natalija Bacevičienė, Lietuvos ambasados JK ministrė patarėja, Barking’o ir Dagenham’o tarybos vadovas Darren’as Rodwell’as bei rajono meras Abdul Aziz su meriene. Svečiai padėjo jauniausiai ir vyriausiai mokyklos mokinėms iškilmingai atpjauti  gimtadienio tortą. Mokiniai svečiams šoko lietuvių ir ukrainiečių liaudies šokius. Po oficialios ceremonijos svečiai su mokiniais sušoko lietuvių liaudies šokį “Oira, oira” ir apžiūrėjo mokyklą. Šventė tęsėsi toliau, tėvai ir vaikai dalyvavo mokytojų vedamose lietuvių ir rusų kalbų, dailės ir muzikos kūrybinėse dirbtuvėlėse, vietnamietiško kovos meno Nhat Nam žaidimuose.  Mokykla taip pat gavo padėkos ir sveikinimo dešimtmečio proga laiškus pasirašytus Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos kanclerio Tomo Daukanto  ir Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje, J. E. Renato Norkaus.

Jubiliejaus metu buvo pristatyta proginė knyga vaikams Little toad’s garden party (liet. – Mažojo varliuko šventė sode), kurią anglų kalba parašė mokyklos vadovė Simona Staputienė su kolege Arabella Faratro. Knygą iliustravo talentinga mokytoja, dailininkė ir mokyklos pavaduotoja Alma Šlečkutė. Knygoje pasakojama eiliuota mažo varliuko, lietuvaičio kelionė po skirtingų kultūrų, bet greta gyvenančių kaimynų kiemus. Kiekviename kieme varliukas sutinka naują draugą ir randa su juo panašumų. Visi knygos veikėjai gyvūnai įkūnija skirtingų kultūrų atstovus. Knyga švenčiamas daugiakultūriškumas, įvairovė akcentuojant visus žmones vienijančius bendrus dalykus. Ateityje knygą planuojama išleisti ir lietuvių kalba. Už knygą gautos pajamos bus skirtos mokyklos kultūrinėms veikloms praturtinti.

Leaping Toads Mano pirmieji mokslai mokydami mokinius kalbų holistiniu būdu skiria didelį dėmesį kūrybingumui ir asmenybės ugdymui. Šventės metu mokyklos vadovė Simona Staputienė pristatė naują kūrybingumo programą, kuri papildys esamas pamokas. Nuo 2018 m. rugsėjo vaikai nuo 5 metų bus kviečiami lavinti kūrybiškumą mokantis filosofijos, meno, muzikos ir šokio dalykų. Šia integruota programa siekiama plėtoti vaikų kūrybinį mąstymą,  kalbinę, vizualinę, judesio ir muzikinę raišką. Programą sudarys pamokos, išvykos ir susitikimai bei kūrybinės dirbtuvėlės su profesionalais.  Visa informacija apie kūrybingumo programą bus pateikta gegužės mėnesį.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai