Kovo 29, 2018
Orgijų mūsų namuose nebus! Kiaušinių marginimas natūraliai - paprastai, greitai, o rezultatas WOW
foto ir tekstas LONDONIETĖ
Katinas Moliūgas (Pumpkin) ir tas negali atsigrožėti mano sofistikuotais margučiais.

Kad Velykoms jau ruošiasi Anglijos lietuviai galima suprasti iš prekybos centruose švariai išrankiotų svogūnų lukštų likučių. Britiškų parduotuvių darbuotojai seniau gūžčiodavo pečiais, kas nutiko, kad minios krauna šiukšles (lukštus) ir velka namo. Dabar tikriausiai priprato. Sunku paaiškinti užsieniečiams kaip mes grūdam kiaušinį ir tuos lukštus į mamos pėdkelnes, dedam į puodą, maišom tarsi raganos neaiškaus turinio katilą ir ištraukiame jau nebe prasčiokiškus kiaušinius, o magiškus margučius, kurių raštuose galima įžiūrėti ištisas karalystes.

Lukštų ir pėdkelnių technika mums įaugusi nuo vaikystės. Bet, žinoma, visuomet norisi išbandyti ir kažką naujo. Šįkart aprašysiu du būdus, kuriuos pabandžiau ir labai patiko. Man labai svarbu, kad margučiais kiaušiniai virstų naudojant kuo natūralesnes priemones. Nes visiškai nenoriu, kad kiaušinis, kurį paskui kišiu į burną, kaip koks pasileidėlis voliotųsi kažkokiuose neaiškiuose dažuose ar plaukiotų nagų lake. Orgijų mano namuose nebus! Viskas lengvai, elegantiškai, skambant Mozartui.

Marmuriniai ar galaktikos stebuklai

Reikės:

Raudonojo kopūsto, acto, sviesto arba kokosų aliejaus, plastikinių maišelių, galbūt teptuko.

1. Susmulkintą raudonąjį kopūstą sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtu ir kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite pusvalandį ar dvi valandas. Vienur rašoma taip, kitur anaip. Viriau apie valandą kiek pamenu. Manau norintiems intensyvesnės spalvos reikėtų virti ilgiau, taupant elektrą – užteks ir gero pusvalandžio.

2. Įpilkite acto, kelis šaukštus ar pusę puodelio, negailėkite. Vieni acto įpila dar virdami, kiti - kai masė jau išvirusi, kopūstai pašalinti ir lieka tik spalvotas vanduo. Aš įpyliau virdama. Tad actas nepakenks, ypač jei vartojate natūralų obuolių. Žodžiu, būkite šiek tiek raganos ir miksuokite savo magiškąjį viralą.

3. Kol kopūstas verda ir pamažu virsta į dažus, išsivirkite kiaušinius. Kietai, nes per Velykas su minkštais nepamandravosite. Išvirusius kiaušinius palikite atvėsti.

4. Išvirus, nukoškite, tirščius išmeskite, jie jau savo darbą atliko, mums tereikia skysčio. Skystį supilkite į aukštesnius stiklainius (pagalvokite, kad ten ners kiaušinis ar net keli, tad kad tilptų). Skystį atšaldykite šaldytuve.

5. Ši dalis gan įdomi, jūsų kiaušinius paversianti marmuriniais stebuklais (jei norite marmurinio efekto): paimkite 2 plastikinius sumuštinių maišelius, užsimaukite juos ant rankų tarsi pirštines ir patrinkite kokosų aliejuje. Vėlgi – jūsų pasirinkimas, galite patrinti ir svieste. Aš naudojau kokosų aliejų – kažkaip sofistiškiau. Svarbus momentas – kokosų ar sviesto masė ant maišelių/pirštinių turi pasiskirstyti nelygiai, tad  rankas tiesiog pamaigykite. Į šias kokosų ar sviestų nelygiai padengtas pirštines švelniai paimkite kiaušinį ir jį pamėtykite iš rankos į ranką. Labai lengvai, švelniai. Tokius pamėtytus kiaušinius švelniai šaukštu panardinkite į atšaldytą kopūstų nuovirą.

6. Maišeliai/pirštinės naudojami marmuriniam efektui išgauti. Bet jei norite tik subtilių taškučių – ištirpinkite sviestą ar kokosą, pamirkykite teptuką ir tiesiog pirštu nuo šeriu užpurkškite šiek tiek aliejaus ar sviesto. Arba kaip matėte bažnyčioje – pašlakstykite. Toliau procedūra ta pati – kiaušiniai švelniai neria į natūralius atšaldytus kopūstų dažus.

7. Dažuose kiaušinius laikykite apie 20 minučių. Priklausomai nuo norimos spalvos intensyvumo. Kuo ilgiau laikysite – tuo jie bus tamsesni. Jei trumpiau – gausis balkšvas, rustic, shabby chic efektas.

Daugiau vizualo ir dėjų rasite šiuose tinklapiuose: sweetpaulmag.com arba littlerustedladle.com.

Marginimas šilku

Paprasta kaip du kart du. Vyrai šiek tiek sielojosi dėl sukarpytų Hermes šilko kaklaraiščių. Bet ko nepadarysi dėl gražaus Velykų stalo. Be to - Hermes pirkti Car Boot (bagažinių) turguje, kandžių gerokai patvarkyti .

Reikės - 100% šilko. Šalikėliai, kaklaraiščiai, palaidinės - viskas tinka. Kuo įdomesnis raštas, tuo gražesni margučiai.

Į šilko skiautę įvynioti kiaušinį, paskui aprišti švariu baltu skudurėliu ir virti puode įlašinus šiek tiek acto.

Marginimas natūraliais dažais

Tai vienas iš pačių seniausių marginimo būdų. Marginimui naudojami natūralūs dažai, išgaunami iš augalų dalių. Reikia paimti tiek vandens, kad jis apsemtų dažomus kiaušinius. Į vandenį įpilti 1 šaukštelį acto ir tam tikrą kiekį intensyvią spalvą turinčių augalų dalių. Mišinys verdamas 15 min. Į atvėsusius dažus merkiami kiaušiniai ir dar verdama 15 min. Išvirti kiaušiniai dar palaikomi dažuose. Nuo to, kiek laiko laikysime margučius dažuose, priklausys spalvos intensyvumas. O štai keletas receptų:

  • Šokoladinė spalva – 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens.
  • Ruda spalva – 12 pakelių arbatžolių, 1 šaukštelis acto, vandens.
  • Ochros spalva – 4 puodeliai raudonojo svogūno lukštų, 1 šaukštelis acto, vanduo.
  • Geltona spalva – 1 puodelis ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens.
  • Žalia spalva – 2 puodeliai špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens.
  • Rožinė spalva – burokėlių sultys, 1 šaukštelis acto.
  • Aukso spalva – 2-3 šaukšteliai ciberžolės arba geltonojo imbiero miltelių, 1 šaukštelis acto, vandens.
  • Mėlyna spalva – 2 susmulkintos galvos raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
    Moliūgui, vis dėlto, vienodai. Moliūgui, vis dėlto, vienodai.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai